niedziela, 24 kwietnia 2016

Najlepszy mineralny nawóz z mączki skalnej

Mączki mineralne, zwane też mączkami skalnymi, zawierają wiele składników mineralnych i mikroelementów w kompozycjach i proporcjach spotykanych w naturze. W związku z tym stanowią naturalne i bezpieczne nawozy, których nie ma możliwości przedawkowania lub dostarczenia pierwiastków w niewłaściwej proporcji. Składniki mączki są stopniowo rozpuszczane i rozprowadzane w glebie. Staje się to głównie dzięki różnorakim mikroorganizmom, ale też licznym procesom fizykochemicznym, wskutek ruchów powietrza, wody, cząstek gleby itp.

 

Mączka bazaltowa jako jedna z mączek skalnych, stosowana jest od tysięcy lat. Jest naturalnym nawozem mineralnym pozyskiwanym przez zmielenie skały bazaltowej pochodzenia wulkanicznego do ziarnistości 0,08 mm w celu zwiększenia powierzchni chłonnej (przyspieszenia działania). Przydatna jest na glebach ciężkich (zwiększa guzełkowatość), jak i glebach lekkich, piaszczystych, ubogich w materiały ilaste. W obu przypadkach zwiększa ona pojemność wodną gleb, szczególnie w warstwie próchnicznej. Najważniejszym jednak walorem mączki jest zawartość w niej wszystkich niezbędnych makro, mikro i ultra mikroelementów, co niezbędne jest do prawidłowego wzrostu roślin, a w dalszym łańcuchu żywieniowym, ludzi i zwierząt. Mączka dodatkowo pełni rolę sanitarną, zapobiegającą rozprzestrzenianiu się chorób i szkodników. Zatrzymuje również azot w glebie. Ponadto warto nadmienić, że mączka bazaltowa doskonale współdziała z pożytecznymi mikroorganizmami (ProBio Emami), biohumusem/ wermikompostem czy obornikiem.

Bazalt zawiera wszystkie niezbędne makro i mikroelementy potrzebne wszystkim roślinom zielonym. Dodatkowo lawa wulkaniczna, jako że wyrzucana jest z głębi ziemi, wzbogacona jest o ultra mikroelementy tzw ormusy. Ormusy to monoatomowe pierwiastki: złota, srebra, platyny, irydu, rodu i innych pierwiastków z rodziny platynowców. Ormus, w postaci białego proszku złota, występował pod różnymi nazwami m.in. złoto bogów, gwiezdny ogień, kamień filozoficzny, manna. Stosowany był przez faraonów i wysoko postawionych kapłanów, używany był również na dworach cesarskich. Najprawdopodobniej zastosował go również biblijny Mojżesz. Badania wielu instytutów na świecie dowodzą o bardzo pozytywnym wpływie ormusów, szczególnie pochodzenia wulkanicznego, na wszystkie rośliny. Ponadto ostatnie, amerykańskie badania polowe, z zastosowaniem wysublimowanych ormusów, niezbicie wykazały kilkukrotny wzrost plonów w różnych uprawach rolnych, sadowniczych i ogrodniczych. Systematyczne stosowanie mączki zdecydowanie poprawia smak, wygląd, a także wielkość plonu (szczególnie polecana do upraw ekologicznych). Nawożone w ten sposób rośliny zawierają zwiększoną ilość ormusów tak niezbędnych dla zdrowego życia ludzi. Mączka posiada odczyn lekko zasadowy: pH-7,6. Analiza chemiczna zwietrzałego pyłu powstającego przy okazji eksploatacji kruszywa, dowiodła że jest on podobnie bogaty w rożne minerały i mikroelementy jak żyzny muł z Nilu.

Mączka bazaltowa - skład:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz