Najlepszy mineralny nawóz z mączki skalnej
Mączki
mineralne, zwane też mączkami skalnymi, zawierają wiele składników
mineralnych i mikroelementów w kompozycjach i proporcjach spotykanych w
naturze. W związku z tym stanowią naturalne i bezpieczne nawozy,
których nie ma możliwości przedawkowania lub dostarczenia pierwiastków w
niewłaściwej proporcji. Składniki mączki są stopniowo rozpuszczane i
rozprowadzane w glebie. Staje się to głównie dzięki różnorakim
mikroorganizmom, ale też licznym procesom fizykochemicznym, wskutek
ruchów powietrza, wody, cząstek gleby itp.
Mączka bazaltowa
jako jedna z mączek skalnych, stosowana jest od tysięcy lat. Jest
naturalnym nawozem mineralnym pozyskiwanym przez zmielenie skały
bazaltowej pochodzenia wulkanicznego do ziarnistości 0,08 mm w celu
zwiększenia powierzchni chłonnej (przyspieszenia działania). Przydatna
jest na glebach ciężkich (zwiększa guzełkowatość), jak i glebach
lekkich, piaszczystych, ubogich w materiały ilaste. W obu przypadkach
zwiększa ona pojemność wodną gleb, szczególnie w warstwie próchnicznej.
Najważniejszym jednak walorem mączki jest zawartość w niej wszystkich
niezbędnych makro, mikro i ultra mikroelementów, co niezbędne jest do
prawidłowego wzrostu roślin, a w dalszym łańcuchu żywieniowym, ludzi i
zwierząt. Mączka dodatkowo pełni rolę sanitarną, zapobiegającą
rozprzestrzenianiu się chorób i szkodników. Zatrzymuje również azot w
glebie. Ponadto warto nadmienić, że mączka bazaltowa doskonale
współdziała z pożytecznymi mikroorganizmami (ProBio Emami), biohumusem/ wermikompostem czy obornikiem.
Bazalt
zawiera wszystkie niezbędne makro i mikroelementy potrzebne wszystkim
roślinom zielonym. Dodatkowo lawa wulkaniczna, jako że wyrzucana jest z
głębi ziemi, wzbogacona jest o ultra mikroelementy tzw ormusy. Ormusy to
monoatomowe pierwiastki: złota, srebra, platyny, irydu, rodu i innych
pierwiastków z rodziny platynowców. Ormus, w postaci białego proszku
złota, występował pod różnymi nazwami m.in. złoto bogów, gwiezdny ogień,
kamień filozoficzny, manna. Stosowany był przez faraonów i wysoko
postawionych kapłanów, używany był również na dworach cesarskich.
Najprawdopodobniej zastosował go również biblijny Mojżesz. Badania wielu
instytutów na świecie dowodzą o bardzo pozytywnym wpływie ormusów,
szczególnie pochodzenia wulkanicznego, na wszystkie rośliny. Ponadto
ostatnie, amerykańskie badania polowe, z zastosowaniem wysublimowanych
ormusów, niezbicie wykazały kilkukrotny wzrost plonów w różnych uprawach
rolnych, sadowniczych i ogrodniczych. Systematyczne stosowanie mączki
zdecydowanie poprawia smak, wygląd, a także wielkość plonu (szczególnie
polecana do upraw ekologicznych). Nawożone w ten sposób rośliny
zawierają zwiększoną ilość ormusów tak niezbędnych dla zdrowego życia
ludzi. Mączka posiada odczyn lekko zasadowy: pH-7,6. Analiza chemiczna
zwietrzałego pyłu powstającego przy okazji eksploatacji kruszywa,
dowiodła że jest on podobnie bogaty w rożne minerały i mikroelementy jak
żyzny muł z Nilu.
Mączka bazaltowa - skład:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz