Przechowywanie owoców
W warunkach uprawy amatorskiej plony z naszego sadu przechowujemy najczęściej w piwnicy. Przeczytaj, co zrobić aby jabłka i gruszki z własnej działki zachowały jak najdłużej świeżość i smak. Co wpływa na trwałość przechowywanych owoców i jak uchronić je przed gniciem i chorobami? Oto kilka wskazówek, które pozwolą na znacznie dłuższe przechowywanie owoców w piwnicy.Przechowywanie owoców w chłodni
Aby owoce długo zachowywały swoją świeżość i walory smakowe, konieczne jest przechowywanie owoców w odpowiednich warunkach. Zerwane z drzew owoce cały czas oddychają, transpirują (tracą wodę) i podlegają procesom chorobowym. W wyniku tych procesów smak owoców ulega pogorszeniu, ich miąższ mięknie, a skórka się marszczy. Może też dochodzić do ich gnicia.Aby zapobiec tym niekorzystnym zjawiskom i jak najdłużej zachować świeżość owoców, hurtownicy przechowują je w specjalnych pomieszczeniach. Najczęściej są to chłodnie (pozwalają utrzymać odpowiednio niską temperaturę oraz wysoką wilgotność powietrza) lub komory chłodnicze o kontrolowanej atmosferze (gazoszczelne pomieszczenia, w których oprócz obniżenia temperatury i podniesienia wilgotności powietrza, możliwe jest też obniżenie zawartości tlenu w powietrzu, co znacznie hamuje procesy starzenia się owoców). Takie warunki pozwalają przechowywać owoce nawet ponad pół roku.
Przechowywanie owoców w piwnicy
W warunkach uprawy amatorskiej owoce przechowujemy z reguły w piwnicach i nie mamy takich możliwości kontrolowania temperatury i wilgotności powietrza, a tym bardziej jego składu chemicznego, jak w profesjonalnych przechowalniach. Jednak przy zachowaniu pewnych zasad, może nam się udać przechować jabłka i gruszki zebrane z naszego sadu nawet do stycznia.Poniżej przedstawiam zestaw wskazówek, które pozwolą Ci znacznie wydłużyć okres przechowywania owoców w Twojej piwnicy. Oczywiście pierwszym krokiem do sukcesu jest odpowiednio przeprowadzony zbiór owoców z ogrodu, o czym pisaliśmy już wcześniej.
Jak przygotować pomieszczenie do przechowywania owoców
Owoce przeznaczone do przechowywania zbiera się na około 1 do 2 tygodni wcześniej. Po woli dojrzeją w czasie przechowywania. Zrywaj je bardzo delikatnie, aby ich nie uszkodzić. |
W piwnicy warto umieścić termometr. Idealna temperatura przechowywania dla jabłek wynosi od 0 do +4 st. C, a dla gruszek od -1 do +1 st. C. Takie temperatury utrzymuje się w chłodniach. W piwnicy utrzymanie tych temperatur będzie trudne, warto jednak się postarać aby w miarę możliwości zapewnić owocom zbliżone warunki. Jeżeli termometr będzie wskazywał zbyt wysoką temperaturę, piwnicę trzeba będzie przewietrzyć. Wentylacja pomaga nie tylko regulować temperaturę ale także usuwać etylen, wydzielany przez przechowywane owoce. Nadmiar etylenu przyspiesza dojrzewanie owoców i skraca możliwy termin ich przechowywania.
Piwnicę do przechowywania owoców warto przygotować jeszcze przed terminem zbiorów. Na około 3 tygodnie przed rozpoczęciem przechowywania piwnicę trzeba wybielić. Pomieszczenie warto również spryskać środkiem grzybobójczym, np. miedzianem (należy to robić bardzo ostrożnie!). Dzięki temu unikniesz zakażenia owoców chorobami grzybowymi przez patogeny, które mogły przetrwać w piwnicy od poprzedniego roku. Wyczyścić i odkazić należy też skrzynki do przechowywania owoców.
Jakie owoce wybrać do przechowywania
Do przechowywania wybieramy owoce najlepszej jakości, bez oznak chorób i uszkodzeń i nie odrywamy szypułek. Owoce umieszczamy w drewnianych skrzynkach z otworami. |
Zebrane owoce należy przejrzeć i posortować. Do przechowywania nadają się wyłącznie owoce najlepszej jakości. Muszą być zdrowe, bez oznak gnicia i robaczywienia, a ich skórka nie może być uszkodzona. Ewentualne uszkodzenia przechowywanych owoców przyspieszają ich psucie się. Niestety jeden psujący się owoc wpływa niekorzystnie na pozostałe przechowywane owoce. Dlatego tak ważna jest ostrożność podczas zbiorów i wybór do przechowywania tylko najlepszych owoców.
Jak postępować z przechowywanymi owocami
W piwnicy skrzynki ustaw jedna na drugiej. Skrzynek nie stawiaj bezpośrednio na podłodze. Postaw je na drewnianych podkładach. W miarę dojrzewania owoce zabieraj do spożycia. Smacznego! |
Skrzynki z owocami warto z góry i po bokach okryć folią polietylenową. Zapobiegnie to szybkiej utracie wody przez przechowywane owoce i pomoże spowolnić proces dojrzewania. Przy okazji owoce też się nie zakurzą.
Okrycie folią ma jeszcze jedną zaletę. Otóż owoce łatwo przechodzą zapachami innych produktów. Folia będzie stanowiła warstwę izolacyjną, zmniejszającą ryzyko przejścia zapachów. Najlepiej jednak nie przechowuj wraz z jabłkami i gruszkami innych produktów, a w szczególności cebuli czy kiszonej kapusty.
Przy niewielkiej ilości przechowywanych jabłek, dobrym sposobem jest też owinięcie każdego jabłka w natłuszczony papier. Trzymając jabłko delikatnie, krawędzie papieru dokładnie pozawijaj.
W pierwszych tygodniach przechowywania owoców z reguły jest zbyt ciepło, dlatego kontroluj temperaturę i wietrz piwnicę. Wietrzenie nie tylko obniży temperaturę ale też, o czym wspomniałem już wcześniej, usunie nadmiar etylenu.
Kolejna sprawa to utrzymanie wysokiej wilgotności powietrza. Gdy jest zbyt sucho owoce szybko tracą zawartą w nich wodę, co objawia się marszczeniem ich skórki i oczywiście obniża wartość spożywczą. W profesjonalnych chłodniach wilgotność powietrza wynosi około 90%. W amatorskim przechowywaniu owoców w piwnicy warunki będą dalekie od ideału ale możesz poprawić sytuację polewając podłogę wodą lub ustawiając w piwnicy pojemniki wypełnione wodą. Woda będzie powoli parować, nawilżając powietrze.
W kolejnych miesiącach - grudniu i styczniu - przeglądaj przechowywane owoce. Te które dojrzewają najszybciej należy spożyć w pierwszej kolejności. Koniecznie usuwaj owoce gnijące. Toksyny wydzielane przez grzyby powodujące gnicie owoców są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Wszystkie owoce podgniłe, nawet tylko nieznacznie, koniecznie wyrzucaj w całości. Nie wolno spożywać nawet nieuszkodzonych części takich owoców!
W tym miejscu konieczna jest jeszcze jedna uwaga. Usuwanie psujących owoców jest oczywiście konieczne. Jednak z ich przeglądaniem, w celu wyłapania tych psujących się, nie należy przesadzać. Pamiętaj, że każde poruszanie, przekładanie owoców powoduje ich odgniatanie i przenoszenie ewentualnych zarodników grzyba na inne, zdrowe owoce. Owoce przeglądaj zatem bardzo ostrożnie.
Mam nadzieję, że zastosowanie powyższych wskazówek, pozwoli Ci cieszyć się w okresie zimowym, smakiem owoców z własnego sadu :)
pobrano z : http://poradnikogrodniczy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz