Jak przechowywać korzenie chrzanu
Korzenie chrzanu przeznaczone do przechowywania zbiera się jesienią, gdy liście rośliny zaczynają żółknąć. Do celów spożywczych zbiera się tylko młode korzenie, gdyż stare stają się zbyt twarde i łykowate.
Tak przygotowane korzenie chrzanu należy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu. Może to być piwnica, szopa lub inne chłodne miejsce. Na jakość przechowywanych korzeni ogromny wpływ ma nie tylko temperatura ale też i wilgotność panująca w pomieszczeniu przechowalniczym. Zbyt wilgotne i chłodne pomieszczenie to idealne warunki do rozwoju chorób grzybowych i procesów gnilnych. Ważny jest też ruch powietrza, a zatem możliwość wietrzenia.
Aby przechowywać korzenie chrzanu układamy je w skrzynce w mieszance piasku i wilgotnego odkwaszonego torfu lub trocin. Tak przygotowane korzenie przechowujemy do wiosny. Co jakiś czas trzeba je doglądać. Sprawdzamy nawilgocenie podłoża oraz stan korzeni chrzanu. Te zarażone, z widocznymi plamami lub pleśnią usuwamy.
Wiosną od marca można przechowywane korzenie chrzanu sadzić na grządkach.
Petrus
pobrano z: http://poradnikogrodniczy.pl/jak-przechowywac-korzenie-chrzanu.php
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz