niedziela, 24 kwietnia 2016

Sposób na przechowanie korzeni chrzanu

Jak przechowywać korzenie chrzanu

Chrzan, a szczególnie jego korzeń, to popularna przyprawa, ceniona w wielu kuchniach świata. Przechowywanie korzeni chrzanu nie jest trudne. Jeżeli mamy ich nadmiar lub chcemy wiosną mieć dużo sadzonek chrzanu, możemy korzenie chrzanu bez problemu przechować do wiosny. Zobacz jak przechowywać korzenie chrzanu aby zachowały świeżość i nadawały się do dalszej uprawy.
jak przechowywać korzenie chrzanu
Korzeń chrzanu
Korzenie chrzanu przeznaczone do przechowywania zbiera się jesienią, gdy liście rośliny zaczynają żółknąć. Do celów spożywczych zbiera się tylko młode korzenie, gdyż stare stają się zbyt twarde i łykowate.
Aby przygotować korzenie chrzanu do przechowywania na sadzonki, po jesiennym zbiorze, od korzenia głównego oddziela się korzenie boczne o grubości około 1 cm i przycina je do długości 30 cm. Z tak przyciętych korzeni można uzyskać do 3 nowych sadzonek.


Tak przygotowane korzenie chrzanu należy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu. Może to być piwnica, szopa lub inne chłodne miejsce. Na jakość przechowywanych korzeni ogromny wpływ ma nie tylko temperatura ale też i wilgotność panująca w pomieszczeniu przechowalniczym. Zbyt wilgotne i chłodne pomieszczenie to idealne warunki do rozwoju chorób grzybowych i procesów gnilnych. Ważny jest też ruch powietrza, a zatem możliwość wietrzenia.

Aby przechowywać korzenie chrzanu układamy je w skrzynce w mieszance piasku i wilgotnego odkwaszonego torfu lub trocin. Tak przygotowane korzenie przechowujemy do wiosny. Co jakiś czas trzeba je doglądać. Sprawdzamy nawilgocenie podłoża oraz stan korzeni chrzanu. Te zarażone, z widocznymi plamami lub pleśnią usuwamy.

Wiosną od marca można przechowywane korzenie chrzanu sadzić na grządkach.
Petrus
pobrano z: http://poradnikogrodniczy.pl/jak-przechowywac-korzenie-chrzanu.php

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz